zaterdag 27 januari 2024

Sara catamaran (zeilboot) - Magic Sara (reddingsboot en boeien-legger).

In december 2023 kocht ik op marktplaats een bouwpakket van een Sara catamaran van Monteleone. Het bouwpakket is in 2002 uitgebracht. Voor ik met de bouw ben begonnen heb ik éérst het internet afgezocht naar ervaringen en andere info over dit model. 

 Op het modelbouwforum vond ik veel info. Zeilen met de Sara was geen succes, waardoor ik mijn plan heb aangepast en ga ik van de romp een reddingsboot en boeienlegger maken voor het rc-modelzeilen met de micro magic en dragonforce65 in Nieuwe Niedorp.  

 Dus maar eens opzoek naar 380 motortjes, schroefassen en vaarregelaar. Op internet is er veel te vinden, dus ook bij alie.


Maar éérst even wat voor bereiding een houten frame in elkaar zetten, pas maken en lakken.

 roer houder lijmen en servo arm pas maken.  Motorsteuntjes maken zodat de schroefas goed in lijn komt.


Voordat het houten frame in de romp gelijmd kan worden moeten eerst de motortjes in de romp gebouwd worden. De roer bediening gemaakt en getest worden. Uiteraard even proef gedraaid met de motoren vaarregelaar en zender.


Voor dat de romp en het dek aan elkaar gelijmd worden éérst nog wat voor bereiding. En denk werk, hoe ga ik de klep bedienen. Hoe kom ik bij de motortjes vooral als de schroefas gedemonteerd moet worden. Ik kwam op het idee om 2 Swaab (zinkolie) potjes te gebruiken als deksel voor de dek inspectie luikjes. 

Na het aftekenen van de ronde sparing de hele cirkel geboord met 1 mm boortje. Daarna met een 2 mm boortje en vervolgens voorzichtig de "dammetjes' tussen de gaatjes weg knippen en dan schuren passen, schuren passen tot het past en dan lijmen.

 


De volgende stap, bescherming voor de scheepsschroef.  Nadat de éérste poging in de prullenbak was beland.  Ben ik met 2 " pvc koppelstukjes rond 40mm " aan de slag gegaan.

Na wat avondjes zagen, boren, vijlen en schuren maar voor al passen en meten kon ik ze vast lijmen met Stabilit express. De " Sara" roertjes vervangen door 2 micro magic ( rmm) roertjes die wat soepeler te bedienen zijn. ( minder weerstand) de roerkoon moest ik wel aanpassen.

Voor het bovendeel van de romp geplaatst kan worden moet er een klep gemaakt worden aan de achterkant een een soort bumper aan de voorkant van de reddingsboot. Als klep om het zinklood van de boei te laten vallen heb ik een deel van een " Hans Anders brillenkoker " gebruikt. Met een servo is het mogelijk om de boot met boei op de juiste plaats te brengen en het lood te laten vallen. Maar éérst even de techniek getest en een video gemaakt.


Ook een oplossing gevonden voor de  "Bumper ". Het wordt al een hele boot. 


Soms moet je toch weer wat aanpassen. De stangetjes van de rol en klep zaten in de zijkant van het boven " dekdeel ". als de twee delen op elkaar zijn gemonteerd, kom ik dus nooit meer bij. Bij de nieuwe oplossing kan ik er altijd bij voor reparatie en eventueel vervanging.
 Nu is het tijd voor de afwerking: Schuren een kleurtje en definitief af monteren.

Wordt vervolgd


 

 

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Sara catamaran (zeilboot) - Magic Sara (reddingsboot en boeien-legger).

In december 2023 kocht ik op marktplaats een bouwpakket van een Sara catamaran van Monteleone. Het bouwpakket is in 2002 uitgebracht. Voor i...